ANOSR se solidarizează cu studenţii din Ucraina şi susţine independenţa Mişcării Studenţeşti!

0

Organizaţia Europeană a Studenţilor (ESU) a lansat în data de 4 Aprilie un comunicat de presă prin care își arată consternarea față de modul în care Ministerul Educaţiei și Științei din Ucraina a încercat să influențeze activitatea organizaţiilor studenţeşti.

Reacția vine după ce luna trecută, Ministerul a încercat sa impună viziunea sa cu privire la reformele din învățământul superior ,candidaților în cursa pentru posturile de coordonatori ai Consiliului Studenţilor din Kiev. Candidații au fost convocați la întalniri cu  rectorii  instituțiilor de învăţământ superior și amenintați cu exmatricularea sau diverse sancțiuni în cazul în care nu vor acționa în concordanță cu dorința Ministerului vizavi de candidați. Acestora li s-a cerut să susțină un anumit candidat, ales de Minister.

Studenții ucrainieni au făcut apel la președintele statului, solicitând încetarea presiunilor asupra studenților. ESU a sprijinit acest apel, motivând  că Ucraina este un stat democrat, membru al Spațiului European al Învățamântului Superior (EHEA) și al Consiliului European. Aceștia au cerut autorităților ucrainiene să asigure respectarea drepturilor democratice ale cetățenilor săi și a drepului studenților la libera exprimare.

ANOSR își manifestă solidaritatea față de acest demers și consideră că autoritățile ucrainene ar trebui să sprijine dezvoltarea Mișcării Studențești și să trateze toți actorii interesați de educație în mod egal. Presiuni asupra studenților, mai ales în contextul Procesului Bologna care prevede că studenții sunt parteneri egali și cu drepturi depline în procesul educațional, sunt de neacceptat! Reprezentanții studenților din România transmit pe această cale un semnal de alarmă autorităților din Ucraina asupra faptului că unul dintre principiile fundamentale ale unui stat democrat ar trebui să fie libertatea de exprimare, iar modul în care acestea se raportează în relația cu studenții va determina caracteristicile viitoarei populații a țării, întrucât studenții reprezintă unul din factorii cei mai relevanți în modul în care societatea se va dezvolta. Democrația și spiritul critic ar trebui să reprezinte fundamente care să stea la căpătâiul oricărui stat european. Mai mult, unul din cei 4 piloni ai Mișcării Studențești este independența, iar fară aceasta, Mișcarea Studențească și dezvoltarea în spirit democratic a unui stat este compromisă!

Dacă doriți să vă alăturați demersului de susținere a independenței Mișcării Studențești din Ucraina, vă invităm să semnați petiția inițiată de federația studenților din Ucraina pe care o puteți accesa aici:

Share.

Leave A Reply