ANOSR solicită Senatului României accesul studenților la dezbaterile pe Legea Educației

0

ANOSR  a solicitat Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport, din SENAT și Biroului permanent al Senatului permisiunea de a participa la ședințele de lucru din cadrul comisie.

ANOSR consideră că este esențial pentru studenți să observe întregul proces legislativ al unei legi ce va avea efecte pe termen lung asupra multor generații de acum încolo. Mai mult decât atât, ANOSR a demonstrat pe toată perioada dezbaterilor din cadrul Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport, din Camera Deputaților, unde a fost singurul reprezentant al studenților: seriozitate, implicare și abordare constructivă. ANOSR a fost apreciat, iar rezultatele au fost în favoarea studenților din România.

Astfel, după deciziile din Camera Deputățiilor, ANOSR vine cu o serie de amendamente pe care le consideră substanțiale pentru Legea Educației și implicit pentru studenți. Așadar, vom milita în continuare pentru întroducerea unui amendament cu privire la incompatibilitatea funcțiilor de conducere cu foști colaboratori ai securității, conform Legii Lustrației. Vom vocifera pentru imposibilitatea modificării contractelor de studiu în timpul anului universitar și vom cere în continuare prezența studenților în toate comisiile și consiliile din universitate, precum și în comisia de alegere a rectorului. Studenții vor susține de asemenea, limitarea mandatelor de rector la maxim două. ANOSR va readuce în discuție nevoia căminelor universitare de a deveni unități non-profit. În contextul în care sunt finanțate din bani publici, căminele nu trebuie să reprezinte o sursă de venituri pentru universități.

Un alt amendament pe care studenții îl vor susține cu tărie este independența studenților reprezentanți. ANOSR va solicita ca universitățile să nu aibă posibilitatea de a limita statutul de student reprezentant, și va lupta pentru o reprezentare a studenților fără ingerințe, de orice fel!

“Considerăm necesară o transparentă cât mai mare în decizii în special într-o perioadă de agitație socială. Ar fi injust să nu putem fi prezenți tocmai acum, când în textul de lege votat de către Camera Deputaților scrie că studenții sunt parteneri egali de dialog. Dorim să nuanțam importantă amendamentelor studenților și să venim cu îmbunătățiri pentru o lege cu o așa mare însemnătate pentru România – Legea Educației” Cezar-Mihai Hâj, Președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply