În urma demersurilor constante din ultimii ani realizate de către Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Ministerul Tineretului și Sportului a publicat un proiect de act normativ prin care studenții vor redobândi dreptul de vot în Consiliile de Administrație ale Caselor de Cultură ale Studenților (CCS), respectiv al Complexului Cultural Sportiv Studențesc ,,Tei” (CCSS ,,Tei”).
În mod aberant și lipsit de orice justificare, chiar dacă ar fi să ne raportăm doar la denumirea acestora, studenții au fost excluși de la masa deciziilor în cadrul Caselor de Cultură ale Studenților, ignorându-se astfel relevanța crucială pe care o are participarea beneficiarilor în gestionarea acestor instituții. Implicarea studenților în conducerea CCS reprezintă un factor care asigură că opiniile lor contează direct la nivel de conducere și implică îmbunătățirea serviciilor oferite de CCS pentru studenți, astfel încât acestea să fie corelate cu nevoile și așteptările studenților.
Ministerul Tineretului și Sportului a dat curs propunerilor federației, s-a consultat cu reprezentanții studenților și în data de 12 noiembrie a lansat în dezbatere publică Ordinul privind aprobarea modificării Regulamentului – cadru de organizare și funcționare al caselor de cultură ale studenților și al Complexului Cultural Sportiv Studențesc „Tei”.
Cu toate acestea, deși studenții ar urma să aibă 2 din cele maximum 7 locuri din Consiliul de administrație al unui CCS, majoritatea atribuțiilor aparțin directorului instituției, reducând astfel importanța participării studenților. Astfel, singurele atribuții care ar reveni Consiliului de administrație sunt faptul că „aprobă Calendarul de activități realizate de către CCS/CCSS „Tei” și decide asupra „tipului de servicii destinate cu precădere studenților”
ANOSR solicită creșterea atribuțiilor Consiliului de administrație al CCS, ținând cont și de prevederile legislației, astfel încât conducerea CCS să fie una participativă și să asigure includerea actorilor interesați (studenți, angajați) în aspecte ce țin de aprobarea bugetului sau stabilirea acțiunilor strategice, aspecte care vizează în mod direct bunul mers al CCS și, implicit, studenții.
În acest sens, ANOSR înaintează o serie de amendamente Ministerului Tineretului și Sportului cu privire la propunerea de Regulament – cadru de organizare și funcționare al caselor de cultură ale studenților și al Complexului Cultural Sportiv Studențesc „Tei”.
„Întorcându-ne la un minim de normalitate, studenții sunt pe punctul de a redeveni parte a procesului decizional în Casele de Cultură…ale studenților! Pasul realizat de Ministerul Tineretului și Sportului prin proiectul de act normativ este necesar, dar nu suficient. Fără un Consiliu de administrație din care să facă parte studenții cu un rol însemnat în conducerea CCS, participarea efectivă a studenților în conducerea CCS-urilor va rămâne un deziderat, nu o realitate” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.