ANOSR solicită Guvernului României prioritizarea investiției în educație

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a participat în data de 9 decembrie 2019 la o întâlnire cu premierul României, Ludovic Orban, vicepremierul, Raluca Turcan, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

În contextul în care reprezentanții guvernului au afirmat public că se conturează Legea bugetului de stat, ANOSR a prezentat o serie de propuneri ce ar trebui cuprinse în următorul exercițiu bugetar. De asemenea, am adus în discuție subiecte privind etica și integritatea academică și calitatea programelor de studii

În ceea ce privește finanțarea învățământului superior, am prezentat solicitările federației ce ne dorim a fi implementate în Legea bugetului de stat pentru anul 2020. Asumările reprezentanților guvernului au fost următoarele: 

  • Suplimentarea fondului de burse existent pentru a acoperi necesitatea creșterii cuantumului burselor studenților români de pretutindeni;
  • Creșterea substanțială a subvenției cămine-cantine;
  • Suplimentarea bugetului pentru taberele studențești astfel încât să existe o prelungire a sejurului;
  • Menținerea facilităților pe care studenții le au la transportul feroviar intern.

În legătură cu etica și integritatea academică, ANOSR a solicitat adoptarea unor norme privind sancționarea școlilor doctorale indiferent de numărul de teze de doctorat descoperite ca fiind plagiate. Mai mult decât atât, am tras un semnal de alarmă cu privire la activitatea Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), pe care o considerăm ca fiind defectuoasă. Acesta a efectuat un proces de audit al comisiilor de etică din universitățile din țară, dar până la acest moment nu au fost prezentate concluziile acestui proces și nici recomandările pe care ar fi trebuit să le ofere pentru a îmbunătăți activitatea comisiilor. În plus, considerăm necesară urgentarea redactării și adoptării unui cod de etică și integritate academică, așa cum prevede Legea nr.1/2011 a educației naționale. 

 

„În speranța îmbunătățirii calității vieții studenților din România și a învățământului superior românesc am pornit o serie de discuții cu reprezentanții Guvernului României, pe care le vom continua până la implementarea asumărilor din această primă întâlnire.”, a declarat Petrișor-Laurențiu ȚUCĂ, Președinte ANOSR.


You can find the english version of the article HERE.

 

Share.

Leave A Reply