ANOSR și CNE marchează respectarea drepturilor lor de Ziua internațională a elevului și studentului

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), alături de Consiliul Național al Elevilor (CNE), organizează în 17 noiembrie 2019, cu ocazia Zilei Internaționale a Elevului și Studentului, un eveniment prin care prezentăm situația actuală în ceea ce privește respectarea drepturilor și obligațiilor beneficiarilor direcți ai sistemului educațional românesc.

Istoria ne arată cât de mare este impactul pe care studenții îl au asupra societății, prin evenimente precum cel din anul 1939, când 9 studenți și-au pierdut viața după un protest împotriva ocupării naziste, desfășurat la Praga, iar alți peste 1200 au fost trimiși în lagăre de concentrare. La 2 ani distanță de aceste evenimente tragice, Consiliul Internațional al Studenților declara această zi ca fiind oficial Ziua Internațională a Studenților, în memoria celor ce și-au pierdut viața atunci. Tot în data de 17 noiembrie au avut loc, 50 de ani mai târziu, manifestații anticomuniste ale studenților cehoslovaci, soldate cu peste 600 de răniți.

Astfel, această zi este dedicată atât studenților, cât și elevilor. Privim cu admirație și recunoștință generațiile care au luptat pentru libertate și ducem această voce mai departe, cu mândrie și cu gândul că tinerii vor fi mereu motorul democrației.

În România, cel mai autentic exercițiu democratic, care reprezintă prima inițiativă legislativă exclusiv studențească, este adoptarea prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 3666/2012, a Codului drepturilor și obligațiilor studentului. Acesta a fost adoptat la propunerea ANOSR, după negocieri și proteste ce au durat peste 5 ani și este actul normativ care reglementează toate drepturile și obligațiile studenților înmatriculați în universitățile din țară. 

În cadrul acestui eveniment va fi prezentat Raportul privind respectarea prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului în instituțiile de învățământ superior de stat din țară, aferent anului universitar 2018-2019, după cum prevede art. 19 al OMECTS nr. 3666/2012. Astfel, acest raport oferă o imagine detaliată a situației instituțiilor de învățământ superior din România, în urma răspunsurilor primite de la reprezentanții studenților.

De asemenea, în cadrul aceluiași eveniment va fi prezentat și Raportului privind implementarea Statutului Elevului, la nivel național, aferent anului școlar 2018-2019. Acest raport a fost realizat în urma consultărilor elevilor și profesorilor din întreaga țară, pentru a marca 3 ani de la adoptarea celui mai important act normativ care reglementează drepturile și obligațiile elevilor, ca membri ai comunității școlare. În acest sens, raportul va oferi o radiografie a sistemului de învățământ din perspectiva celor mai importanți actori implicați în cadrul procesului instructiv-educativ. 

La eveniment vor lua parte atât decidenți din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, cât și alți actori din sfera învățământului din România. Acesta va avea loc duminică, între orele 10:00-13:00,  la Palatul Parlamentului, în sala de ședințe a Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport a Camerei Deputaților și va fi transmis live pe pagina de facebook a ANOSR

 

Share.

Leave A Reply