Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Guvernului României, Parlamentului României și autorităților locale să asigure respectarea drepturilor cetățenilor români și să înceteze de urgență sancționarea și intimidarea persoanelor care protestează pașnic, indiferent de tema protestului! ANOSR este îngrijorată de sancționarea și intimidarea protestatarilor care se opun proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană și exploatării gazelor de șist și condamnă public atât aceste acte cât și restrângerea accesului populației la informațiile necesare privind modul în care ele au fost decise și aplicate prin clasificarea unor operațiuni ale forțelor de ordine!
La 10 decembrie în toată lumea este marcată Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. În această zi, în 1948, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat “Declaraţia universală a drepturilor omului”. Documentul a fost elaborat ca răspuns la atrocităţile din timpul celui de-al doilea Război Mondial şi este primul act internaţional în care sunt exprimate drepturile şi libertăţile fundamentale ce trebuie garantate fiinţelor umane din întreaga lume. Toate statele membre, precum şi orice alte organizaţii interesate au fost îndemnate să sărbătorească ziua aşa cum cred că e potrivit.
Această dată reprezintă un moment al victoriei raţiunii asupra ignorării, dispreţuirii şi încălcării drepturilor omului, cu care se confruntă umanitatea şi care au impus întreprinderea unor măsuri pentru protejarea demnităţii şi valorii umane.
Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este o zi a solidarităţii umane, deoarece, prin adoptarea Declaraţiei, au fost depăşite frontierele naţionale, diferenţele etnice şi politice, statele semnatare propunându-şi să conlucreze în scopul susţinerii umanităţii în toată diversitatea sa.
ANOSR, în calitate de membră a Alianței pentru o Românie Curată, susține semnalul de alarmă cu privire la un set larg de măsuri propuse care par menite a feri clasa politică de rigorile legii și principiile bunei guvernări, inclusiv cele care ar permite amnistierea pedepselor pentru corupție primite de politicieni dar și alte infracțiuni, modificarea atribuțiilor Agenției Naționale pentru Integritate sau modificarea codului penal. Detalii despre aceste inițiative pot fi găsite aici: http://www.romaniacurata.ro/parlamentarii-modifica-legi-ca-sa-scape-de-condamnarile-pentru-corupti-4293.htm