ANOSR reunește liderii studenților din România, în București

0

Peste 200 de lideri ai studenților din întreaga țară vor participa în perioada 25 februarie – 1 martie la Forumul Organizațiilor Studențești din România, ediția a V-a. Evenimentul se va desfășura în  București și este organizat de Alianța Naționala a Organizațiilor Studențești din România.

Forumul Organizațiilor Studențești din România este un eveniment anual și de tradiție al ANOSR,  în cadrul căruia se stabilesc direcțiile politicilor publice în învățământul superior, dar și alte elemente specifice în evoluția mișcării studențești. În acest an vom aborda două direcții: dezvoltarea structurii naționale de reprezentare a studenților și prioritizarea acțiunilor structurii în vederea realizării unei politici publice educaționale de impact.

Studenții, un element vital al comunitătii academice, s-au săturat ca instituțiile publice să creioneze proiecte fără o perspectivă reală de aplicare, care deseori  omit opiniile acestora, ignorând în mod conștient poziția lor ca parteneri de dialog social. Aceste instituții se mulțumesc de cele mai multe ori, în ultima vreme,  să consulte actorii educaționali  numai de fațadă, iar studenții sunt tratați, precum clienții sistemului educațional. Acesta este motivul pentru care noi, studenții vom veni cu direcții și cerințe clare pentru rezolvarea problemelor ce ne vizează.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în data de 25.02.2010, începând cu ora 16:00, în Aula Magna a Facultății de Drept. Vom avea ca invitați Rectori ai: Universității București, Prof.dr. Ioan Pânzaru, Universitatea Politehnica București, Prof. dr. ing. Ecaterina Andronescu, Academia de Studii Economice București, Roșca Ion Gh., Academia Națională de Educație Fizică și Sport – Viorel Cojocaru și Universitatea Româno – Americană – Ovidiu Folcuț, care și-au confirmat prezența. Împreună cu aceștia vom dezbate “Importanța implicării studenților la toate nivelurile de reprezentare ca parteneri în sistemul educațional”. Acest eveniment este deschis presei și vă invităm să luați parte la discuții.

Forumul se va încheia printr-un eveniment numit “Sofa Debate” la care și-au anunțat participarea Ministrul Educației și reprezentanții ARACIS. În contextul elaborării unei noi variante a Legii Educației Naționale, vom dezbate principalele puncte pe care ANOSR le consideră necesare a fi prezente în lege și cel mai important vom solicita consultarea studenților în toate aspectele din domeniul educației. Susținem cu fermitate că studenții trebuie tratați ca parteneri egali de dialog în tot ceea ce privește sistemul educațional!

Alte teme de dezbatere vor viza:

1. Reprezentarea minorităților și a studenților basarabeni;

2. Reprezentarea studenților din universitățile private;

3. Reprezentarea studenților doctoranzi;

4. Perspective transnaționale de colaborare – vor participa și reprezentanții CNOSM (Consiliul Național al Organizațiilor Studențești din Republica Moldova);

5. Agenția de credite pentru studenți (ACS);

O parte din rezultatele așteptate la sfârșitul evenimentului sunt:

• Viziunea studenților în ceea ce privește funcționarea Agenției de Credite pentru Studenți.

• Întocmirea unei poziții ANOSR clare a studenților vis-a-vis de prevederile viitoarei Legi a Educației Naționale.

• Finalizarea unei poziții vis-a-vis de statusul burselor întârziate ale doctoranzilor precum și dezvoltarea unor mecanisme în scopul reprezentării mai bune a acestora.

• Consolidarea unor relații de parteneriat și planificarea unor proiecte strategice comune între ANOSR și CNOSM pe următorul an.

Pe parcursul Forumului Organizațiilor Studențești din România, vom transmite noi informații cu privire la acțiunile ce  vor avea loc.

Share.

Leave A Reply