ANOSR participă la Convenția Europeană a Studenților

0

ANOSR va participa la Convenția Europeană a Studenților, la Leuven, Belgia, în perioada 14-17 octombrie. Evenimentul se desfășoară sub egida Organizației Europene a Studenților (ESU) și a Internaționalei Educației (EI) și reunește lideri ai studenților (ESU) și ai cadrelor didactice și angajaților din educație (EI) din Europa și proximitatea ei. Totodată, convenția marchează și finalul proiectului „E timpul pentru o nouă paradigmă în educație: Învățământ Centrat pe Student”, proiect în care ANOSR a fost partener, organizând o conferință europeană pe această temă la București.

Tema întâlnirii este învățământul centrat pe student, direcție asumată și promovată de organizațiile menționate. Prin participarea reprezentanților ANOSR, cunoștințele și bunele practici în domeniu vor fi comunicate în rândul studenților români. Totodată, acestea vor constitui și un fundament pentru viitoarele acțiuni ANOSR în sensul promovării Învățământului Centrat pe Student în România și al integrării sale în practicile din universitățile noastre.

Învățământul Centrat pe Student este definit de cele două federații internaționale ca fiind „un mod de a gândi și o cultură în cadrul unei instituții de învățământ superior, fiind și o abordare legată și susținută de teoriile constructiviste ale învățării. Acesta este caracterizat de metode inovative de predare care țintesc spre promovarea învățării prin comunicare cu cadrul didactic și alți studenți și care ia în mod real în considerare studenții ca parteneri activi în propriul proces de învățare, dezvoltând competențe transferabile precum rezolvarea de probleme, gândirea critică și cea reflexivă”.

Astfel, această abordare presupune folosirea unor obiective clare de învățare, flexibilitate curriculară, competențe pedagogice în sensul adaptării activității cadrelor didactice la stilurile de învățare ale studenților și parteneriat real între profesori și studenți.

Pentru ca aceste lucruri să fie implementate, este nevoie de schimbări importante la toate nivelurile sistemului de învățământ. Parteneriatul realizat la nivel european între reprezentanții studenților (ESU) și cei ai cadrelor didactice și lucrătorilor în educație (EI) arată însă că există o nevoie reală pentru această schimbare.

*Această activitate este desfășurată cu sprijinul Autorității Naționale pentru Sport și Tineret prin Direcția pentru Sport și Tineret a municipiului București.

Share.

Leave A Reply