ANOSR, CTR și CNE nu vor participa la forme de reprezentare a tinerilor organizate de către stat

0

Având în vedere recentele luări de poziție ale Ministerului Tineretului și Sportului, Adunarea Generală a Consiliului Tineretului din România (CTR), structura care reprezintă tinerii din România și unde Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este membră cu drepturi depline, a decis să se opună organizării procesului de „organizare” a sectorului neguvernamental de tineret de către stat și a adoptat următoarea rezoluție:

Consiliul Tineretului din România solicită abrogarea legii 351/2006 și a dispozițiilor corespunzătoare din legea 350/2006, se opune înființării de structuri de reprezentare a tinerilor de către stat și nu va participa la niciun proces care își propune această finalitate și, implicit, controlarea mișcării de tineret.

Rezoluția este semnată de Consiliul Tineretului din România, singurul membru din țară al Forumului European al Tineretului și al Organizației Mondiale a Tineretului, de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, singurul membru din țară al Organizației Europene a Studenților (European Students’ Union), de Consiliul Național al Elevilor, structura de reprezentare a elevilor din toată țara, membră a Uniunii Consiliilor Elevilor din Europa (Organising Bureau of School Student Unions), precum și de alte structuri de și pentru tineret naționale, județene sau afiliate internațional.

Legea 351/2006 privind înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Național al Tineretului din România (CNTR) a fost adoptată la scurt timp după ce Consiliul Tineretului din România (CTR) a dobândit personalitatea juridică în mod autonom, în baza OG 26/2000 (legea asociațiilor și fundațiilor), având același scop, dar o structură impusă a membrilor și a conducerii. CNTR nu a funcționat niciodată. CTR și-a dezvoltat în timp activitatea și capacitatea de reprezentare a tinerilor și a organizațiilor de și pentru tineret și a dobândit recunoaștere internațională ca membru cu drepturi depline al Forumului European al Tineretului și al Organizației Mondiale a Tineretului, calitate acordată în urma unor evaluări consistente din partea acestor structuri.

„Considerăm că trebuie să existe o delimitare clară între stat și societate civilă. Sunt două componente diferite ale democrației, fiecare cu rolul ei bine stabilit. Între Guvern, Parlament și structurile de reprezentare ale diverselor categorii sociale trebuie să existe relații de colaborare, consultare, parteneriat, sprijin, comunicare, dar în niciun caz relații de subordonare. Nu poate să decidă guvernul sau parlamentul cum să fie organizați și reprezentați tinerii. Acest gen de decizii trebuie să rămână exclusiv la tineri și la organizațiile non-guvernamentale. Astfel, considerăm înființarea unui Consiliu Național al Tineretului din România prin lege un act total nelegitim, nedemocratic și nereprezentativ pentru interesele tinerilor din România.” – Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR 

„Faptul că vocea organizațiilor de tineret independente politic se aude din ce în ce mai tare în spațiul public în ultimii ani deranjează oameni și structuri importante, care caută tot timpul modalități de a ne face mai puțin relevanți, mai puțin vocali, mai puțin independenți. Nu ne speriem atât de ușor și anunțăm public, clar și răspicat, că nu vom participa în structuri de reprezentare organizate de către stat, chiar dacă asta va însemna că presiunile care se fac periodic asupra noastră vor crește din nou.” – Mihai Dragoș, președinte CTR

„Unul dintre mecanismele care produc vicii profunde în cadrul societății este legitimarea acțiunilor puterii prin crearea de organisme-satelit ale politicului care să aibă rolul de a mima consultarea cu adevăratele organisme reprezentative ale tinerilor și astfel de a evita confruntarea cu interesele reale ale tinerilor, pe care, prin CNTR, le-ar putea eluda. Situația ar fi fost conjunctural acceptabilă dacă în România nu ar fi existat structuri care să își asume și să reușească să reprezinte tinerii, drepturile și interesele lor, să aducă problemele tinerilor în atenția guvernanților și a opiniei publice, ceea ce nu e cazul. Momentan, ipoteticul CNTR nu ar face decât să impună o așa-zisă voce reprezentativă a tinerilor, structurată după interese străine de cele ale mișcării de tineret.” – Horia Onița, președinte CNE

Consiliul Tineretului din România și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România susțin, însă, dezvoltarea de mecanisme de consultare a tinerilor pe lângă autoritățile centrale și locale, mai exact consilii consultative la care pot participa toate structurile interesate. Aceste structuri consultative ar trebui să reflecte în concluziile lor diversitatea punctelor de vedere exprimate în întâlniri. Structura sprijină, de asemenea, dezvoltarea de mecanisme de recunoaștere a structurilor reprezentative ale tinerilor, existente sau înființate în prin decizia structurilor de tineret, recunoaștere bazată pe criterii transparente și în în funcție de care să fie acordate anumite facilități, dacă se dorește acest lucru.

„Sperăm ca MTS să își păstreze propunerea inițială, aceea de a abroga Legea 351/2006 și facem apel la Prim-ministrul Dacian Cioloș să se asigure că Guvernul său se preocupă eventual de consultarea structurilor societății civile și crearea de condiții pentru dezvoltarea acestora și nu de „organizarea” și constituirea lor propriu-zisă” – Mihai Dragoș, președinte CTR

Rezoluția cu textul:

Consiliul Tineretului din România solicită abrogarea legii 351/2006 și a dispozițiilor corespunzătoare din legea 350/2006, se opune înființării de structuri de reprezentare a tinerilor de către stat și nu va participa la niciun proces care își propune această finalitate și, implicit, controlarea mișcării de tineret.

 

Semnatari inițiali:

Consiliul Tineretului din România

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

Consiliul Național al Elevilor

Convenția Națională a Fundațiilor pentru Tineret

Fundația pentru Tineret a Municipiului București

Federația Share Cluj-Napoca

Organizațiile neguvernamentale de tineret din Constanța: AEC, LSUMC, LSUOC, ELSA Constanța

Fundația Județeană pentru Tineret Dâmbovița

Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș

Fundația pentru Tineret Mehedinți

Fundația Județeană pentru Tineret Olt

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș

Fundația Județeană pentru Tineret Vâlcea

Asociația Kelsen

AEGEE București

Asociația Student Sport

Share.

Leave A Reply