ANOSR continuă demersurile pentru ca studenţii să poată vota la parlamentarele din 2016!

0

Reprezentanţii ANOSR au participat miercuri, 27.02.2012, la dezbaterea “Să înţelegem reforma electorală” organizată de Societatea Academică din România şi Friedrich-Ebert-Stiftung. În cadrul acesteia au fost prezenţi Primul Ministru Victor Ponta, reprezentanţi ai Partidelor Politice din Parlamentul României, ai Autorităţii şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Profitând de acest context reprezentanţii ANOSR au adus în dezbatere barierele existente în exercitarea dreptului de vot de către studenții aflați la studii în altă localitate decât cea de domiciliu, bariere care afectează sute de mii de cetățeni cu drept de vot.

Reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente au afirmat că studenţii vor putea vota şi în baza legislaţiei actuale datorită articolului 73 din Legea Electorală, ale cărui prevederi cu privire la Registrul Electoral se aplică începând cu 1 ianuarie 2013. Astfel, studenții vor putea să facă o cerere către Autoritatea Electorală Permanentă pentru a fi înregistrați cu adresa de reședință. Procedura exactă nu este însă foarte clară, poate constitui în continuare o barieră în calea exercitării dreptului de vot iar neimplementarea Registrului Electoral în pofida existenței prevederilor legale necesare încă din 2008 ridică semne serioase de întrebare cu privire la șansele studenților de a vota fără eforturi deosebite la următoarele alegeri parlamentare. Reprezentanţii partidelor politice prezenţi la dezbatere au evitat să îşi asume în mod public susţinerea introducerii în legea electorală a unei modalităţi prin care studenţii să poată vota în baza vizei de flotant în localitatea în care studiază.

ANOSR consideră că procedurile necesare pentru exercitarea dreptului de vot de către cei aflați la studii în altă localitate ar trebui să fie cât se poate de simplu, să nu includă proceduri suplimentare de înregistrare după obținerea vizei de flotant, făcând posibilă exercitarea dreptului la vot pentru această categorie socială.

Considerăm că Partidele Politice şi Autorităţile competente care vor contribui la elaborarea noii legi electorale trebuie să ţină cont de contextul fiecărei categorii sociale, astfel încât să fie evitate situaţile similare celei de la alegerile din anul 2012.

ANOSR își va continua demersurile în vederea eliminării oricăror bariere aflate în calea exercitării dreptului la vot de către studenți!

Share.

Leave A Reply