ANOSR cere guvernului să acorde reducere de 50% pentru transportul feroviar pentru toți studenții, fără cupoane de călătorie

0

ACTUALIZARE 9 (20.12.2016): 

În data de 20.12.2016, Ministerul Transporturilor a publicat pe site minuta ședinței publice de dezbatere a proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru acordarea facilităţilor elevilor şi studenţilor privind transportul pe calea ferată şi cu metroul, precum și forma actualizată a proiectului de Hotărâre de Guvern. Din păcate, niciuna dintre observațiile și propunerile ANOSR nu au fost integrate în forma finală a acestui document, aceasta rămânând total nemodificată față de varianta inițială.

ACTUALIZARE 8 (09.12.2016): 

Vlad D. Cherecheș, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), a participat, în data de 09.12.2016, în intervalul orar 12:00-13:00, la ședința publică de dezbatere a proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru acordarea facilităţilor elevilor şi studenţilor privind transportul pe calea ferată şi cu metroul organizată de Ministerul Transporturilor la sediul acestuia și a susținut propunerile și observațiile federației pentru acest document în fața reprezentanților ministerului. În termen de 10 zile calendaristice de la această dată, Ministerul Transporturilor trebuie să facă publică minuta ședinței și forma actualizată a proiectului de Hotărâre de Guvern, rezultată în urma dezbaterii și observațiilor primite, iar apoi actul normativ urmează să intre în procedura de avizare interministerială.

ACTUALIZARE 7 (21.11.2016):

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis Ministerului Transporturilor, în data de 21.11.2016, propunerile și observațiile federației pentru proiectul de Hotarare a Guvernului pentru acordarea facilităţilor elevilor şi studenţilor privind transportul pe calea ferată şi cu metroul. Acestea se referă, printre altele, la:

  • acordarea de reducere de 50% la transportul feroviar și pentru elevii de la școlile postliceale;
  • acordarea de reducere de 50% pentru studenți și la biletele de tip vagon cușetă;
  • acordarea de reduceri de 50% pentru transportul feroviar și pentru studenți internaționali, care studiază în alt stat decât România;
  • eliminarea legitimațiilor de călătorie și acordarea reducerii de 50% la transportul feroviar pentru studenți doar în baza carnetului de student sau a altui card internațional studențesc, pentru a elimina birocrația;
  • acordarea de reducere de 50% pentru călătoriile cu metroul pentru toți elevii și studenții, nu doar pentru cei care studiază și domiciliază în Bucureșsti;
  • acordarea de reducere de 50% nu doar la abonamentele pentru călătoriile cu metroul, ci și pentru toate biletele de călătorie cu metroul;
  • achiziționarea de bilete și abonamente de călătorie cu reducere de 50% pentru elevi și studenți de la casieriile amenajate în toate stațiile de metrou.

ACTUALIZARE 6 (10.11.2016):

Toate mesajele transmise către Ministerul Transporturilor au avut efect! Mulțumim tuturor celor care au susținut inițiativa ANOSR!

În urma demersurilor începute de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) încă din luna ianuarie 2016, astăzi, 10.11.2016, a fost lansat în dezbatere publică proiectul de Hotarare a Guvernului pentru acordarea facilităţilor elevilor şi studenţilor privind transportul pe calea ferată şi cu metroul.

Conform Notei de Fundamentare a documentului, „prezentul proiect de Hotărâre de Guvern vine în rezolvarea unei solicitări a partenerilor de dialog social ai Ministerului Transporturilor și ai Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. Ca urmare a efectelor pe care abandonul școlar, provocat de lipsa banilor pentru a ajunge la cursuri, îl are asupra întregii societăți, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a făcut o amplă analiză asupra situației, transmisă atât MT cât și MENCȘ. În baza acestei analize, studenții și elevii solicită alinierea la bunele practici din Uniunea Europeană”.

Astfel, sperăm ca până la finalul acestei luni, Hotărârea de Guvern să fie adoptată și studenții să beneficieze de tarife reduse cu 50% pentru toate categoriile de trenuri, pentru un număr nelimitat de călătorii.

Proiectul de HG încă nu conține toate solicitările ANOSR, o să revenim curând cu observațiile noastre punctuale pe acest document și sperăm să reușim să corectăm ce mai e necesar. Dar, principala solicitare, eliminarea cupoanelor de călătorie, este inclusă în textul acestui act normativ, și sperăm că va deveni realitate foarte curând.

Dacă aveți observații punctuale pe textul Hotărârii de Guvern, așteptăm să ni le transmiteți (aici, pe Facebook, printr-un comentariu sau mesaj, sau pe adresa de e-mail office@anosr.ro), pentru a le putea include în propunerile pe care le vom transmite ulterior Ministerului Transporturilor.

Textul hotărârii de guvern și nota de fundamentare a acesteia pot fi citite AICI.

ACTUALIZARE 5 (07.11.2016):

În data de 07.11.2016, zeci de organizații studențești membre ANOSR și sute de studenți din întreaga țară au trimis o adresă către Ministerul Transporturilor prin care solicită urgentarea procedurilor de aprobare a proiectului Hotărâre de Guvern pentru acordarea facilităților elevilor și studenților privind transportul pe calea ferată și cu metroul. Invităm cât mai mulți studenți să transmită această solicitare pe adresa de e-mail petitie@mt.ro, pentru a-i convinge pe reprezentanții Ministerului Transporturilor că problema reducerilor pentru transportul feroviar este una importantă și care necesită o soluționare grabnică.

ACTUALIZARE 4 (21.10.2016):

În urma adresei transmisă de ANOSR în data de 13 octombrie 2016, Ministerul Transporturilor confirmă, în data de 21 octombrie 2016, printr-un răspuns oficial, că, în urma demersurilor ANOSR de la începutul anului 2016, a fost constituit un grup de lucru interministerial care a redactat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru acordarea facilităților elevilor și studenților privind transportul pe calea ferată și cu metroul, care se află, în prezent, în circuitul intern de avizare al ministerului.

ACTUALIZARE 3 (13.10.2016):

În data de 13 octombrie 2016Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis o adresă noilor miniștri ai educației și transporturilor, Mircea Dumitru și Petru Sorin Bușe, pentru a solicita urgentarea procedurilor pentru adoptarea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru acordarea facilităților elevilor și studenților privind transportul pe calea ferată și cu metroul, care să reglementeze acordarea reducerii pentru studenți de 50% pentru călătoriile cu trenul, pentru toate categoriile de trenuri, pentru un număr nelimitat de călătorii.

ACTUALIZARE 2 (10.05.2016):

Ministrul Transporturilor de la momentul respectiv, domnul Dan Costescu, a confirmat într-o conferință de presă publică, în data de 10.05.2016, că începând cu anul universitar 2016-2017 vor fi eliminate legitimațiile și cupoanele de călătorie pentru transportul feroviar, studenții urmând să beneficieze de reducere de 50% pentru toate categoriile de trenuri doar pe baza carnetului de student.

ACTUALIZARE 1 (09.05.2016):

În discursul său susținut în fața Parlamentului României în cadrul „Orei Premierului” din data de 09.05.2016, prim ministrul Dacian Cioloș a confirmat că se lucrează la eliminarea cupoanelor și legitimațiilor de călătorie și acordarea de reducere de 50% pentru transportul feroviar al studenților pentru toate categoriile de trenuri, pentru un număr nelimitat de călătorii.

———————————————————————————————————————————————————-

Articol inițial (14.01.2016):

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis astăzi o adresă către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și către Ministerul Transporturilor prin care solicită modificarea legislației în vigoare care reglementează transportul pentru studenți pe calea ferată cu mijloacele de transport feroviar intern, astfel încât aceștia să beneficieze de o reducere de 50% pentru transportul feroviar, pentru toate tipurile de trenuri și toate categoriile de locuri, indiferent de distanțele călătoriilor, pentru toți studenții (de la toate cele trei cicluri: licență, masterat, doctorat) înmatriculați la instituții de învățământ de stat sau particulare acreditate, indiferent de forma de învățământ pe care o urmează, de vârsta pe care o au și de naționalitatea acestora, pentru un număr nelimitat de călătorii într-un an calendaristic.

Studenții au beneficiat de acest drept încă din 1995, dar acesta a fost restrâns de-a lungul timpului, ajungându-se astăzi la situația în care doar studenții de la universitățile de stat, forma de învățământ la zi, având loc bugetat și care au cel mult 26 de ani beneficiază de un număr limitat de călătorii anual, printr-o procedură birocratică învechită ce presupune eliberarea unui carnet de cupoane.

Măsura propusă de ANOSR va încuraja mobilitatea studenților și participarea acestora la evenimente naționale și internaționale și, în plus, va genera creșterea numărului de călători, în condițiile în care acest trend este unul negativ, dat fiind faptul că studenții reprezintă una din categoriile care utilizează cel mai frecvent transportul feroviar.

ANOSR a realizat și o analiză care să ilustreze evoluția legislației de resort, pentru a evidenția modalitățile prin care Guvernul României a limitat nejustificat acest drept al studenților, de-a lungul anilor.

AICI puteți citi „Analiza legislației care reglementează acordarea reducerilor pentru studenți pentru călătoriile cu mijloacele de transport intern feroviar”.

AICI puteți citi adresa transmisă de ANOSR către cele 2 ministere.

Sursă foto: http://cfr.stfp.net/
Share.

Leave A Reply