Liderii studenților din jurul lumii s-au reunit la Londra în cadrul Summit-ului Internațional al Liderilor Studenților (Global Student Leadership Summit – GSLS), în perioada 18 – 21 Septembrie, pentru a pune bazele unei colaborări globale. Solidaritatea în lupta pentru democrație, respect pentru drepturile fundamentale ale studenților, acces la educație, dezvoltare durabilă și apărarea și promovarea păcii au fost printre principalele obiective asupra cărora liderii studenților au căzut de acord. Studenții Români au fost reprezentați în cadrul evenimentului de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).
Studenții văd educația ca drept fundamental al omului și consideră că accesul la acest drept trebuie apărat atât de guverne prin finanțarea publică a educației, cât și de instituțiile de învățământ și de alte părți. Aceștia condamnă reducerea educației la un produs cu rol strict economic și subliniază importanța contribuției acesteia la dezvoltarea democrației, toleranței, gândirii critice sau îmbogățirea cunoașterii într-un anumit domeniu, împreună cu dezvoltarea de abilități practice care să conducă la oportunitatea obținerii unui loc de muncă. Totodată, ei cer ca cercetarea realizată din bani publici să fie publicată doar în jurnale cu acces deschis.
Participanții la Summit au convenit ca pacea să fie un scop fundamental al colaborării globale și au hotărât să înceapă să contureze o Cartă a Drepturilor Studenților la nivel global pe care să o apere apoi cu toții. ANOSR face parte din comisia care va elabora propunerea acestei Carte, urmând ca adoptarea să se producă în cadrul GSLS 2013. Totodată, participanții au convenit că își vor întări colaborarea în monitorizarea și informarea publică asupra situațiilor în care drepturile studenților nu sunt respectate.
Nu în ultimul rând, studenții au arătat că instituțiile de învățământ superior trebuie să fie în prima linie a eforturilor pentru o dezvoltare durabilă, atât prin crearea și introducerea de noi tehnologii, cât și prin conducerea dezbaterii publice asupra cercetărilor relevante și abordarea comunităților locale și regionale.
Declarația adoptată în cadrul GSLS va fi publicată în cursul săptămânii pe situl evenimentului (www.globalstudentleadership.org) și pe pagina ANOSR (www.anosr.ro). Până la următoarea reuniune colaborarea va fi facilitată de grupul de lucru pentru colaborare studențească globală, grup din care va face parte și ANOSR.
La GSLS, alături de ANOSR au mai participat federații studențești din: Cipru, Finlanda, Norvegia, Suedia, Portugalia, Malta, Rusia, Slovacia, Ungaria, Franța, Muntenegru, Armenia, Moldova, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii, Canada, Chile, Mexic, Columbia, Sudanul de Sud, Elveția, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Azerbaidjan, Swaziland, Filipine, Taiwan, Nepal, Islanda, India. Platforme regionale: ESU-Europa, AASU, Asia, Africa ASU-, OCLAE-America de Sud si Caraibe, Pacificul de Sud-USPSA. Vizele pentru liderii studenților din Gambia, Sierra Leone, Sudan, Zimbabwe, Albania au fost refuzate
„Idealurile în care credem, ca studenți, se confruntă cu amenințări care depășesc granițele naționale și chiar continentale. Fie că vorbim de pace, de drepturi fundamentale ale omului, de acces la educație sau de reducerea studenților la simpli clienți în universități, comunicarea și colaborarea globală contribuie foarte mult la șansele noastre de a avea un impact durabil. Ne bucurăm că avem ocazia să fim o parte activă din construirea acestei colaborări!” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR, delegat la GSLS.