ANOSR a participat la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România

0

ANOSR a participat în cursul săptămânii trecute la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România (CMR), la invitația domnului președinte, prof. dr. Vasile Astărăstoae, unde a prezentat medicilor prioritățile din această toamnă ale studenților, cu precădere solicitările pe care ANOSR le are vizând tinerii medici rezidenți.

CMR este partener ANOSR şi semnatar, încă de la început, al scrisorii deschise a ANOSR adresată Guvernului României, Parlamentului României, candidaților la alegerile parlamentare, respectiv președinților partidelor politice, care cuprinde alături de prioritățile studenților privind finanțarea educației, democrația în universități, respectiv angajabilitatea tinerilor absolvenți și o analiză a principalelor soluții care pot fi aduse în beneficiul tinerilor.

În vederea creșterii veniturilor tinerilor rezidenți ANOSR susține demersurile CMR care a iniţiat negocieri cu Ministerul Sănătăţii şi cu Premierul Victor Ponta, în vederea obţinerii unei schimbări de impact privind finanţarea salariilor medicilor rezidenți – este vorba despre trecerea rezidenţiatului de sub responsabilitatea Ministerului Sănătății (MS), sub cea a Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS) pentru ca salariul (care este impozabil) să poată ajunge la studenţii-rezidenți sub forma unui grant de studiu (bursă de studiu) – neimpozabil. Statul ar aloca practic aceeaşi sumă de bani pentru medicii rezidenți, dar la tineri ar ajunge o sumă mai mare.

Solicitările CMR sunt astfel în concordanță cu propunerile ANOSR legate de angajabilitatea tinerilor rezidenți concretizate sub forma unui pachet legislativ din cele 3 propuse la finalul lunii August, anul curent. Pentru ca emigrarea medicilor să se atenueze și tinerii competenți să fie atrași de o carieră în domeniul medical și educație ANOSR a propus:

Creșterea veniturilor tinerilor angajați din educație și sănătate prin eliminarea impozitului pe venit și acordarea de alte facilități fiscale pentru primii 5 ani de activitate pentru angajații din educație și pentru toată perioada rezidențiatului și o strategie coerentă, pe termen mediu, de creștere a veniturilor acestor categorii.

– Subvenționarea de către stat a cheltuielilor cu activități de formare și dezvoltare profesională (conferințe, ateliere de lucru, formări) – prin vouchere, în limita unui anumit plafon anual.

CMR solicită MS şi MECTS să crească salariul de bază al medicilor rezidenţi până la de 3 ori valoarea salariului mediu pe economie anul viitor (2400 lei), pentru ca apoi să crească și salariul medicilor de pe celelalte trepte profesionale (în anii următori). Urmează ca CMR să facă publice datele impactului bugetar pentru această iniţiativă.

La finalul şedinţei Adunării Generale a CMR, s-a adoptat o declaraţie  prin care s-a hotărat că va mai fi acordată o luna (30 zile) de negocieri cu Ministerul Sănătăţii pană la începerea unor acţiuni în forţă ale structurii alături de cele 2-3 structuri de tip sindical ale medicilor.

Share.

Leave A Reply