Acțiuni ale studenților pentru adoptarea Statutului Studentului

0

Alianța Națională a organizațiilor Studențești din România a organizat joi, 17 noimebrie 2011, cu ocazia zilei Intarnationale a Studentului, o serie de acțiuni în marile centre universitare din România, în semn de protest față de neadoptarea Statutului Studentului și de modul cum este tratată de către Ministrul Educației.

Organizațiile studențești din fiecare centru universitar au ales să-și exprime nemulțumirea în moduri cât mai inedite astfel:

Alba-Iulia

Aproximativ 50 de studenți s-au strâns în curtea Universității “1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia. În semn de protest, aceștia au interpretat o scenetă prin care au ironizat atitudinea Ministrului Educației la adresă studenților. 

București

În Academia de Studii Economice a fost organizat un flash-mob în care studenții au purtat la gât pancarte imprimate cu drepturile stipulate în Statutul Studentului. Aceștia au călcat în picioare foi inscripționate cu aceste drepturi, arătând că și Ministrul Educației „calcă în picioare” drepturile studenților din România. Studenții au format un “marș al tăcerii” deplasându-se prin corpurile universității.

În Universitatea Politehnica din București a fost organizat un flash-mob prin care studenții au format un cordon uman cântând „La mulți ani!” cu ocazia Zilei Internaționale a Studentului.

Acțiunile din Universitatea din București au avut tema „Drepturile studenților sunt în aer”.

Flash-mobul de protest s-a desfășurat în fața Facultății de Drept, loc în care studenții au inscripționat pe baloane umflate cu heliu drepturile lor după care le-au dat drumul în aer. În mai multe facultăți ale Universității din București au fost derulate acțiuni de informare a studenților cu privire la situația Statutului Studentului.

Baia Mare

Studenții din Baia Mare au ales o acțiune de protest prin care, legați de băncile din fața căminelor au purtat sugestiv autocolante lipite pe gură, pe care au scris „Ai dreptul să taci”. Aceștia au adus și un tort cu ocazia zilei lor, și în timp ce au suflat în lumânări, și-au pus dorința ca Statutul Studentului să fie adoptat.

 Cluj

Studenții au organizat un flash-mob în piața Lucian Blaga legându-se simbolic cu o sfoară pentru a atrage atenția asupra faptului că drepturile lor nu sunt încă legiferate. Mai mult, au donat pixuri pe care le vor transmite către MECTS pentru a semna Statutul Studentului.

Constanța

Studenții au amplasat bannere și afișe în corpurile Universității pe toată durata zilei de 14 noiembrie.

Galați

200 de studenți s-au adunat, la Galați, în fața Prefecturii, pentru a realiza un flash-mob și a-și exprima nemulțumirea atât față de neadoptarea Stuatutului Studentului cât și față de desființarea secției de Poliție din cadrul campusului studențesc gălățean. Aceștia au aruncat cu carnete de student în clădirea Prefecturii, acestea simbolizând pentru ei promisiunile făcute de Ministrul Educației.

Iași

 Acțiunea a constat într-un flash-mob organizat în fața Casei de Cultură a Studenților al cărui principalul mesaj a fost “De ziuă noastră, ne cerem drepturile.” Desemenea, studenții au donat pixuri pe care le vor trimite Ministrului Educației pentru ca acesta să aibă cu ce să le semneze Statutul.

Suceava

Studenții au format 2 litere “ S “ din corpurile lor, și au păstrat un moment de tăcere pentru drepturile nelegiferate.

Petroșani

Studenții au participat la acțiunile din Petroșani care au constat în amplasarea unei puzzle cu siglă Stătutului Studentului la intrarea în Universitate și în lungi serii de discuții cu studenții pe marginea drepturilor lor.

Timișoara, Universitatea de Vest 

Studenții au amplasat pe Universitate un banner pe care scrie „Studenţi fără drepturi”, au purtat banderole pe mână şi s-au aşezat în faţa instituţiei în aşa fel încât au scris „FĂRĂ”, în timp ce strigau „Vrem drepturi! Fără drepturi!”

Universitatea Politehnica din Timișoara – Acțiunea de protest aleasă de aceștia a fost printarea unui Statut al Studentului, care a fost apoi semnat de aproximativ 300 de studenți, și va fi trimis prin poștă la Ministrul Educației. Deasemenea, studenții au mai organizat și un flash-mob în holul clădirii de Electronică, prin care au sugerat diferența dintre drepturile pe care le au și pe care ar trebui să le aibă.

Astfel, Ziuă Internațională a Studentului i-a găsit pe aceștia exprimându-și nemulțumirea cu privire la decizia inexplicabilă a Ministrului Educației.

Acțiunile demarate de către studenții din România joi, 17 noiembrie, reprezintă o primă formă de manifestare a nemulțumirilor noastre cu privire la modul în care Ministrul Educației tratează drepturile studenților. Studenții devin din ce în ce mai conștienți de faptul că problemele pe care le întâmpină derivă din deciziile MECTS. Din păcate, problemele în educație continuă să se adune iar rezolvările întârzie să apară. Sperăm că nu vom ajunge în situația colegiilor noștri din alte ștate care au suferit major de pe urmă deciziilor proaste ale guvernelor respective.

Share.

Leave A Reply