13-15 iunie: 23 de ani de la brutalizarea unei generații! Istoria NU se uită!

0

În perioada 13-15 iunie 2013, se împlinesc 23 de ani de la crunta mineriadă din 1990!

23 de ani de la groaznica încălcare a democrației!
23 de ani de la jertfa pentru libertate!
23 de ani de când poporul român a fost întors împotriva viitorului țării – tânăra studențime,
23 de ani fără adevăr!
23 de ani fără vinovați!

Fiind cea mai sângeroasă mineriadă, aceasta a lăsat în urmă pește 700 de răniți și cel puțin 6 persoane și-au pierdut viața conform anchetei oficiale, deși mai multe anchete independente indică un număr de peste 100 de decese. Toate acestea s-au întâmplat pentru că au avut curajul să apere idealurile Revoluției din 1989.

Nu avem cum să uităm tot ce s-a petrecut în acele momente tragice, de aceea poporul român merită măcar să cunoască adevărul legat de mineriadă. Până nu se vor închide capitole dureroase din istoria țării, va fi greu să deschidem altele noi. Statul ar trebui să facă eforturi mai mari spre găsirea adevărului acestui episod și ar trebui să sprijine structuri independente care să caute cu adevărat ceea ce s-a întâmplat și pe cei culpabili, pentru a fi pedepsiți!

Societatea nu trebuie să uite îngrozitoarele evenimentele din 13-15 iunie 1990, ci să comemoreze mereu ceea ce s-a întâmplat, prilej prin care să-și dovedească respectul față de cei care au crezut cu tărie în libertatea de exprimare și au luptat pentru DEMOCRAȚIE.

Deși timpul a trecut, Mișcarea Studențească nu și-a uitat istoria. În fața provocării timpului, ANOSR și-a păstrat principiile enunțate și în anii 90, în Piața Universității. Au trecut 20 de ani și iată suntem nevoiți să comemorăm evenimente intitulate ca și ,,golaniada” în lipsa unor răspunsuri, în lipsa unor vinovați. ANOSR va continua tradiția studenților care au participat și au susținut revoluția romană din ‘89 și ‘90, luptând pentru libertățile și valorile atât de dorite de aceia care și-au riscat viața pentru viitorul țării.

Trebuie să fim conștienți, că orice acțiune împotriva principiilor și valorilor enunțate de către victimele din 90, nu face altceva decât să activeze neocomunismul. Din acest motiv, ANOSR, singura federație studențească care are în structură organizații studențești ce au participat la evenimentele  din 1990, singurii continuatori de drept ai  mișcărilor studențești din 1990, respectă trecutul și studenții care au avut curajul să creadă și să lupte pentru DEMOCRAȚIE.  ANOSR nu își va uita istoria și originile!

În perioada 13-15 iunie, studenții vor păstra un moment de reculegere pentru victimele din  1990. Noile generații de studenți respectă TRECUTUL și vin în sprijinul ADEVĂRULUI, pentru a putea REPREZENTA VIITORUL!

 

Înapoi în 1990

24 Mai – 12 Iunie · În Piaţă rămân demonstranţi, puţini la număr, care continuă protestele.

12/13 iunie · Campania violentă declanşată de FSN împotriva demonstraţiei din Piaţa Universităţii intră în faza finală: agresiunea directă. Pe baza unui plan întocmit la cel mai înalt nivel, forţele de poliţie intervin cu brutalitate în noaptea de 12 spre 13 iunie. Puţinii demonstranţi şi greviştii foamei care se mai aflau în Piaţă sunt brutalizati şi arestaţi. Poliţia pătrunde în incinta Institutului de Arhitectură, sunt arestaţi studenţii care lucrau în ateliere. Preşedintele Ligii este ridicat de la domiciliu şi reţinut, în stare de arest, la o secţie de poliţie.

13 Iunie · Liga Studenţilor declară grevă si cere eliberarea studenţilor arestaţi. Studenţii se baricadează în clădirea Universităţii. În acest timp, în Piaţă, grupuri provocatoare acţionează. Cu concursul forţelor “de ordine” sunt incendiate două autobuze. După ora 13.00, studenţii arestaţi sunt eliberaţi. Se înscenează “atacuri” asupra unor instituţii publice (TVR, Ministerul de Interne). După-amiază, din balconul Universităţii, reprezentanţii Ligii atrag atenţia celor câteva mii de persoane adunate în Piaţă cu privire la caracterul provocator al acţiunilor respective şi îi îndeamnă pe demonstranţi să nu se lase atraşi în acţiuni violente. În seara aceleiaşi zile, Ion Iliescu va adresa un apel “oamenilor muncii” să intervină şi să facă “ordine” în Piaţa Universităţii.

14-15 Iunie · Peste 10.000 de mineri sosesc în Bucureşti. Însoţiti de reprezentanţi ai FSN şi ai Guvernului, în colaborare cu poliţia, aceştia declanşează una dintre cele mai barbare represiuni politice pe care le-a cunoscut societatea românească actuală. Studenţii aflaţi în clădire sunt agresati sălbatic. Minerii distrug laboratoare, săli de curs şi devastatează sediile Ligii. Sute de studenţi, mulţi aflaţi în stare gravă, sunt arestaţi şi reţinuţi, în condiţii de lagăr, în afara oraşului (la Măgurele) şi la diverse secţii de poliţie.

( https://old.anosr.ro/istoric )

TREBUIE să ne cunoaștem TRECUTUL pentru a REPREZENTA VIITORUL!

Piața Universității – România (1991) 

Imnul Golanilor – Cristi Pațurcă 

Share.

Leave A Reply